WRR publiceert rapport “Geld en schuld”. SP wil parlementaire commissie voor het geldstelsel.
 
Ons Geld
 
Beweging in Den Haag!
 
WRR publiceert rapport “Geld en schuld”. SP wil parlementaire commissie voor het geldstelsel.
 
17 januari is het zo ver. Dan presenteert de WRR zijn rapport “Geld en schuld”. Een mijlpaal op de weg naar geldhervorming. Wij zijn uiteraard uitgenodigd voor de presentatie en zullen op basis van het rapport onze toekomstplannen bepalen. U ontvangt spoedig een update over het rapport en onze plannen.
 
Onze verwachtingen zijn niet zo hooggespannen. Het rapport zal waarschijnlijk eerder behoudend dan vernieuwend zijn. Maar het publieke debat komt ermee in beweging. Minister Hoekstra zal een reactie geven, en de Tweede Kamer gaat ermee aan de slag. Ook de media lijken nu bereid om geldschepping onder de aandacht te brengen.
 
 
 
Een lange weg
Drie jaar geleden was dat wel anders. Toen werden onze inzendingen voor de financieel-economische pers categorisch geweigerd. Zelfs een weerwoord werd ons nooit gegund. Dezelfde bladen die ons destijds afwezen, hebben plotseling belangstelling gekregen. Het clubblad voor economie-docenten publiceerde uit eigen beweging ons verhaal. En onze voorzitter mag nu eindelijk zijn zegje doen in ESB, het vakblad voor economen.

Wij zijn nu zo’n vijf jaar onderweg. Het resultaat van ons werk mag er zijn. Veel van de aanbevelingen die wij de Tweede Kamer deden zijn inmiddels ingelost. Politieke partijen zijn hun positie aan het bepalen. De SP springt eruit met de initiatiefnota “100% veilig sparen en betalen”.
 
 
Kamerlid Alkaya
Het vertrek van Emiel Roemer bezorgde Mahir Alkaya een zetel in de Kamer. In zijn eerste week haalde hij al de voorpagina van het AD. Moet de overheid niet zelf een digitale munt gaan uitgeven? Die vraag had hij opgeworpen in Den Haag.
 
Inmiddels heeft hij zijn vraagstelling nader geconcretiseerd. Hij wenst dat er een parlementaire commissie komt gericht op invoering van een publieke betaalinfrastructuur en 100% veilig geld. Zo vervolgt hij de lijn die is ingezet met burgerinitiatief Ons Geld, en staat het geldstelsel nog steeds op de Kameragenda.
 
 
Kamerdebat
Ook de regering raakt weer betrokken. Minister Hoekstra zal het “Geld en schuld-rapport” van de WRR in ontvangst nemen, waarna we een formele Kabinetsreactie kunnen verwachten. Een nieuw Kamerdebat kan ons dus eigenlijk niet meer ontgaan.
 
Nu is het zaak om te zorgen dat het debat op koers blijft. Uiteraard zullen banken proberen munt te slaan uit de hervormingen die komen gaan. Maar daar zijn ze niet voor bedoeld. Wij willen de banken niet helpen hun ondemocratische macht te bestendigen. Wij willen de geldpers leggen waar die hoort. Bij de overheid en dienstbaar aan het algemeen belang.
 
Help ons dit debat te beïnvloeden. Alle beetjes helpen om ons werk makkelijker en effectiever te maken.
 
Wordt vervolgd
In de afgelopen jaren hebben we heel wat gepubliceerd. Het belangrijkste hebben we voor u op een rij gezet op de pagina: Ons Geld in het kort. De ontwikkeling volgen we op de voet. Wij zijn genodigd bij de formele aanbieding van het WRR rapport, en houden u graag op de hoogte. 
 
 
Help ons de “onzichtbare hand” zichtbaar en aanspreekbaar te maken.
 
 
Wilt u uw e-mailadres wijzigen?
Dat kan. Via de link onderaan de nieuwsbrief kunt u uw huidige e-mailadres uitschrijven. Via onze homepage onsgeld.nu kunt u zich vervolgens weer aanmelden met uw nieuwe e-mailadres. Dank voor uw medewerking!
 
 
Stichting Ons Geld
p.a. Rietzoom 10
2804 CS Gouda
info@onsgeld.nu
Facebook
Twitter
YouTube
 
 
© 2019 Ons Geld
 
 
Deze mail is verzonden naar
U ontvangt deze email omdat u zich heeft aangemeld bij Ons Geld of getekend heeft voor het Burgerinitiatief Ons Geld. Via onderstaande link kunt u zich uitschrijven.