Minister Hoekstra kiest voor bankensteun in plaats van veilig geld. Gaat de Tweede Kamer de minister op andere gedachten brengen?
 
Ons Geld
 
Bankensteun in plaats van veilig geld
 
 
Minister Hoekstra kiest voor bankensteun in plaats van veilig geld. Daarmee legt hij het advies van de WRR naast zich neer. Gaat de Tweede Kamer de minister op andere gedachten brengen?  
 
Daar zaten we dan. Aan tafel bij minister Hoekstra. Om te vernemen dat de minister bankensteun verkiest boven veilig geld. Heel gezellig en amicaal. Daarna met lege handen weer naar huis. De boodschap van de minister staat in zijn Kamerbrief n.a.v. het WRR-rapport "Geld en schuld". Onze samenvatting: Wij zorgen voor depositogaranties, en hebben dus geen behoefte aan veilig geld. We bereiden ons voor op de volgende crisis door spaarpotten te vullen, zodat we de rekening straks kunnen betalen.
 
Lees onze reactie op de website van Follow the Money.   
 
Hoorzitting
Intussen is de Tweede Kamer zich een beeld aan het vormen over het WRR-rapport. Daartoe hebben Partij voor de Dieren en het CDA een hoorzitting georganiseerd. In 4 uur tijd en met 16 genodigden werd het geldstelsel gefileerd. Gebrek aan concurrentie, staatsteun en instabiliteit waren telkens terugkerende thema's. Dat er iets mis is met ons geldstelsel werd alom erkend. Alleen De Nederlandse Bank (DNB) en de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) zien weinig reden tot zorg. 
 
Bekijk de hoorzitting op de website van de Tweede Kamer.  
 
Maatschappelijke consensus
Onze bijdrage aan de hoorzitting kwam hierop neer: De samenleving moet beschikking krijgen over stabiel en veilig geld. En banken moeten leren op eigen benen te gaan staan. Daartoe moet er een veilig alternatief voor de bankrekening komen, zoals de WRR ook adviseert. 
 
Over dat laatste bleek nagenoeg iedereen het eens. Zelfs Wim Boonstra (Rabobank) staat er niet afwijzend tegenover. Kees Vendrik (Triodosbank) was al een stap verder, door te pleiten voor een “bankgirocentrale 2.0” waar geld veilig is en banken kosten besparen en die marktwerking in het bankenlandschap versterkt.
 
Terwijl minister Hoekstra koppig "nee" roept, tekent zich maatschappelijk consensus af over hoe het verder moet met ons geld. De Tweede Kamer is aan zet, om de minister bij te sturen. Help ons de Kamerleden hiervan te overtuigen.   
 
5 juli – Met u in gesprek
 
 
Nu er weer zoveel (politieke) aandacht is voor het geldstelsel willen wij graag met u in gesprek. Op 5 juli organiseren wij daartoe een avond in Den Haag. Ons Geld activisten: Mara Breunesse, Klaas van Egmond, Martijn van der Linden, Edgar Wortmann en Ferdinand Zanda doen hun relaas. Onder andere over hun gesprekken met politici en beleidsmakers over een veilige rekening voor iedereen. We horen graag uw opbouwende commentaar.  
 
Locatie: Vreedehuis, Riouwstraat 1, Den Haag
Datum: Vrijdag 5 juli 2019
Tijd: inloop 19:30 | aanvang 20:00 | einde 22:00
 
Toegang: gratis, opgeven via website Ons Geld.
 
AGENDA
 
29 juni van 20:00 tot 22:00: Kenniscafé over Ons Geld in de Koppelkerk in Bredevoort.
 
5 juli van 20:00 tot 22:00: Ons Geld praat u bij in het Vreedehuis in Den Haag. Opgeven
 
 
Wilt u uw e-mailadres wijzigen?
Dat kan. Via de link onderaan de nieuwsbrief kunt u uw huidige e-mailadres uitschrijven. Via onze homepage onsgeld.nu kunt u zich vervolgens weer aanmelden met uw nieuwe e-mailadres. Dank voor uw medewerking!
 
 
Stichting Ons Geld
Boslaan 13
6267 CN Landgraaf
info@onsgeld.nu
Facebook
Twitter
YouTube
 
 
© 2019 Ons Geld
 
 
Deze mail is verzonden naar
U ontvangt deze email omdat u zich heeft aangemeld bij Ons Geld of getekend heeft voor het Burgerinitiatief Ons Geld. Via onderstaande link kunt u zich uitschrijven.